huvudpost

Criminal Careers and Communities in the United States: An Identity Network Perspective

Criminal Careers and Communities in the United States: An Identity Network Perspective

By Cynthia Baiqing Zhang and Meredith L. Ille

I en studie från USA har man undersökt hur familjer och sociala nätverk påverkar kriminella karriärer och beteenden. Med data från intervjuer, fokusgruppdiskussioner och enkäter om identiteter och sociala nätverk hos cirka 600 personer som tidigare varit eller fortfarande är frihetsberövade har man fått djupgående insikter i hur familjer och gemenskaper formar kriminellt beteende.

Studien visar att oavsett om det är i städer eller på landsbygden är det tydligt att familj och sociala nätverk har en avgörande inverkan på hur brottslighet tar sin början och hur den avtar. Städer och landsbygdsområden uppvisar dock olika mönster av social interaktion på grund av sin olika befolkningsstorlek, ekonomisk situation, kulturell inriktning och andra sociala aspekter, vilket påverkar den kriminella identiteten och beteendet hos individer.

Deras forskning pekar också att kön och etnicitet (vita män, vita kvinnor, minoritetsmän och minoritetskvinnor) spelar en betydande roll i hur människor relaterar till kriminalitet. Individer inom olika kön- och rasgrupper tenderar ofta att involvera sig i brottslighet som är kopplad till egenskaperna hos deras personliga och familjenätverk, vilka i sin tur påverkas av det omgivande samhället. Dessutom har man påvisat att familjen inte bara är avgörande för att förstå kriminellt beteende utan också för att avstå från brott och hjälpa personer med kriminella bakgrunder att bli positiva och produktiva samhällsmedborgare igen.

Sammanfattningsvis visar studien att kön, etnicitet, gemenskap och plats är betydande faktorer som påverkar hur människor hamnar i kontakt med rättsväsendet. Denna forskning bidrar med viktigt teoretiskt och empiriskt stöd när det gäller att utforma effektiva strategier för brottsförebyggande åtgärder och återanpassning till samhället.

Text översatt och bearbetad av Gabriel Gliori