PRAKTIKHÖRNET

Brott och trygghet i mikromiljöer

Brott och trygghet i mikromiljöer var fokus för studenternas slutliga projekt i vår KTH-kurs ”Safety in the making” (Säkerhet och trygghet i praxis). I kursen som pågått från februari till april hade vi hade underbara föreläsningar och diskussioner om teori och praktik kring brott och rädsla för brott i den offentliga miljön. Studenterna presenterade sina projekt förra veckan och du kan hitta dem här. Exemplet nedan kommer från Annika Brandt och Elisa Dinizs projekt som analyserade hur mikromiljöer påverkar den upplevda tryggheten vid en bro med omnejd som länkar KTH:s campus till Valhallavägen. De tittade bland annat på skillnad i trygghetsupplevelsen mellan män och kvinnor som använder bron. De föreslog en del förändringar i brons miljö med syfte att positivt påverka tryggheten på KTH:s campus.