FORSKNINGSHÖRNET

Problemorienterat polisarbete (POP) får Stockholmspriset i kriminologi

Den internationella juryn för Stockholmspriset i kriminologi erkänner Professor Herman Goldstein som världens mest inflytelserika forskare inom modern polisstrategi. Han är 2018 års mottagare av Stockholms pris i kriminologi. Läs mer här. Han är mest känd för att 1979 ha formulerat problemorienterat polisarbete (POP). Watch this video

Filosofin om problemorienterat polisarbete bygger på en aktionsforskningsmodell där utvärderingen ingår som ett integrerat moment. I praktiken är situationsbaserade förebyggande åtgärder helt dominerande i POP-projekt, förklarar Prof Johannes Knutsson, Politihøgskolen, Norge, och  som länge har empiriskt testat POP i Skandinavien.

Stockholmspriset i kriminologi ska delas under Stockholm Symposium av kriminologi på Norra Latin i Stockholm, Juni 12–14, 2018. Årets tema är Models for successful policing. Missa in den! Du kan registrera dig här.